Loading posts...
 • Så binder du tulpanerna som en florist

  Tulpanens dag firas den 15 januari, och visste du förresten att det finns ca 6000 olika tulpansorter i världen, varav ca 400 sorter odlas i Sverige.

  Vi svenskar är stormförtjusta i tulpaner och varje år köper vi ca 120 miljoner tulpaner till våra hem. Tulpaner är underbara med alla sina färger och former men tyvärr också kortlivade. Vi väljer därför att skapa vår bukett med konstgjorda tulpaner för att kunna använda under säsong, återanvändas och sen sparas till nästa gång. Och för dig som trots allt väljer färska tulpaner, köp då svenskodlade som har en mindre miljöpåverkan än de importerade blommorna.

  Spiralbunden bukett

  Bind en bukett som floristen och imponera på vänner och bekanta. Med dessa enkla tips binder du den finaste buketten!

   

  – För dig som valt färska tulpaner ta bort överflödiga blad, börja nerifrån.

  – Lägg två stjälkar som ett kryss. Håll blommorna i vänster hand. 
De första stjälkarna hamnar längst in i buketten.

  – Lägg till stjälkar ovanpå de tidigare, med blomman till vänster om den föregående. Arbeta hela tiden motsols.

  – Vrid buketten försiktigt efter hand så blir den jämnt rund.

  – Hamnar blommorna ojämnt i höjd kan du justera underifrån genom att flytta upp/ner blommorna.

  – Bind om och för färska blommor snitta stjälkarna.

   

  Nedan visar vi hur det också går att använda tulpanen i vackra blomsterarrangemang. Se mer av våra konstgjorda blommor och växter här

   

   


 • Konstgjord eller levande växtvägg?

  Många som står inför valet av en grön växtvägg funderar självklart på fördelar och nackdelar med att välja en konstgjord eller levande växtvägg . Vi har sammanställt en guide som visar både fördelar och nackdelar med de olika alternativen.

   

  Konstgjorda växtväggar – fördelar 

  De är tillverkade i plast (återvinningsbar polyeten) och har skapats för de som av olika anledningar inte kan ha äkta växter, dels på grund av allergier men också av kostnadsskäl och löpande underhåll. En av de största fördelarna med en konstgjord växtvägg är att du slipper vattna dina växter eller oroa dig för att de inte får tillräcklig skötsel. Eftersom de konstgjorda växtväggarna inte växer behöver du heller inte oroa dig för att de kommer att växa över ett område. Det betyder också att de oavsett säsong inte tappar blad. En annan fördel är att du kan låta dem pryda väggar och ytor tillsammans med annat material och låta fantasin flöda utan hänsyn till placering, ljus eller temperatur. Dagens konstgjorda växtväggar är oerhört detaljrika och efterliknar riktiga lövverks färger, rörelsemönster och dimensioner för att fånga samma känsla som hos levande växter.

   

  Konstgjorda växtväggar – nackdelar 

  Eftersom konstgjorda växtväggar är tillverkade av plast, tillför de inte syre som riktiga växter gör. De konstgjorda växtväggarna tillverkas i ett standardutförande och det är därför svårt om du söker specifika växter till din växtvägg. Vissa växter går att montera i efterhand men marknaden för konstgjorda växtväggar är smalare än med riktiga växter. En annan nackdel med konstgjorda växtväggar är att du inte får se dina växter växa. Det kan i och för sig vara både en bra och en dålig sak, men för de som har gröna fingrar och verkligen vill förädla och underhålla växter och se dess förändringar så ger konstgjorda växtväggarna inte den möjligheten.

   

  Levande växtväggar – fördelar

  En riktig växtvägg använder processen för fotosyntes. Som ett resultat, om den är strategiskt placerad kan växtväggen hjälpa till att sänka temperaturerna, behålla luftfuktigheten och till och med kontrollera luftcirkulationen. Detta kan också betyda att mindre kraft behövs för att värma eller kyla ett rum eftersom växterna naturligt tar bort värmen på sommaren.  För att hålla luft och temperatur under kontroll kan äkta växtväggar uppmuntra djurliv och biologisk mångfald utomhus. Så om du älskar att få besök av fåglar, kan du hitta växter som lockar dem till din fasad. Det finns även studier som fann att levande växtväggar kan hjälpa till att minska föroreningarna.

   

  Levande växtväggar – nackdelar 

  En nackdel med levande växtväggar är risken att de växer och tar över stora ytor. Det betyder att du behöver en långsiktig investering i dess underhåll som oftast medför långa och dyra leasingavtal. Medan konstgjorda växtväggar inte behöver vattnas kräver levande växtväggar regelbunden vattning, antingen via bevattningssystem eller manuellt, något som kostar pengar och kan ändå inte garantera att växterna lever och frodas. Om de offentliga miljöerna besöks av barn eller allergiker kan äkta levande växtväggar ibland inte installeras och därmed uteblir den gröna effekten. I vissa fall används bekämpningsmedel för att hålla ohyra borta och dessa kan vara både giftiga samt avge starka dofter.

  Konstgjord växtvägg inomhus

  Gemensamma fördelar

  Både konstgjorda som levande växtväggar har ett antal gemensamma fördelar, till att börja med är de båda gröna. Just färgen grön och inslag av grönska på en arbetsplats eller annan offentlig miljö sägs ha effekter som gör individer lugna och mindre stressade, vilket vi vet ger positiva hälsoeffekter. Både levande och konstgjorda växtväggar kan användas för att rama in miljöer och fungera som rumsavdelare, vilket är ett enkelt sätt att öka trivseln och samtidigt få in grönska.

  Oavsett om du väljer en levande växtvägg eller konstgjord hoppas vi att du har en bra bild av både fördelar och nackdelar.


 • Konstgjord växtvägg flygplats

  Hur sköter man en konstgjord växtvägg?

  Om du nyligen har monterat en konstgjord växtvägg eller vill veta mer om vad det krävs för löpande underhåll har vi sammanställt allt du behöver tänka på.

  Fördelen med konstgjord växtvägg istället för en levande växtvägg är att den i stort sett är underhållsfri. Den behöver inget solljus, jord, gödningsmedel eller klippning. Vill du trots detta få de riktiga växternas alla fördelar föreslår vi att du kompletterar med riktiga växter i direkt anslutning till den konstgjord växtväggen. Med en växtvägg integreras gröna växter i omgivningen på ett naturligt och effektfullt sätt. Med en känsla för färg, form och inredning är vi på By Faux experter på att skräddarsy växtväggar för att passa in i miljöer och möta specifika önskemål. Konstgjorda växtväggar kan användas för att förstärka upplevelsen i ett rum, skapa grönskande och ljudabsorberande rumsavdelare eller för att få in gröna växter på ytor med begränsad golvyta.

   

  Så rengör du din växtvägg

  För att underhålla en konstgjord växtvägg behöver du följande;   

  – Dammvippa

  – Torr duk

  – Ljummet vatten

  – Rengöringsmedel

   

  • Damma dina växter på samma sätt som riktiga växter, både samlar nämligen damm. Beroende på växtväggens placering varierar såklart ansamling av damm. Med hjälp av dammvippa så dammar du av kvistarna lätt.
  • Spraya dina växter med rengöringsmedel om de är väldigt smutsiga annars räcker det med ljummet vatten.
  • Skölj av växtväggen med ljummet vatten.
  • När du har sköljt av dem kan du antingen torka dem med en trasa eller låta dem lufttorka.

   

  Hur ofta du behöver se över din gröna vägg beror som sagt på var den sitter placerad och om den är inne eller ute. Som exempel så får den konstgjorda väggen på Heathrows flygplats en dusch en gång i månaden.

   

  Vill du göra det enkelt för dig så låter du oss sköta underhållet. Kontakta oss idag för mer information på 031-797 81 40 eller på info@byfaux.se


 • Så firar du ut julen – tipsen för julgransplundring

  Visste du att julgransplundring är en gammal borgerlig tradition som varit populär ända sedan 1800-talet och innebär slutet på julen. Vi har samlat tipsen för att avsluta julen på samma sätt som vi välkomnade den. I många länder tar julen slut redan den 6 januari men i Sverige brukar vi samla vuxna och barn till tjugondag Knut som infaller 20 dagar efter jul, den 13 januari.

   

  Så ordnar du den bästa julgransplundringen

   

  • Börja din julgransplundring med att ta ner alla vackra julkulor och packa varsamt ner dem till nästa jul
  • Om du valt en riktigt gran så ska den kastas ut (men se sen till att lämna den på en återvinningsstation annars riskerar du böter)
  • För dig som valt konstgjord julgran för att kunna återanvända år efter år ”kasta” varsamt ut den i förrådet eller garaget till nästa år
  • Äntligen får barnens pepparkakshus rivas och ätas upp (om det inte redan är uppätet!)
  • Ett av de viktigaste momenten på julgransplundringen är att öppna de fyllda smällkaramellerna som hängt i julgranen – vare sig de innehåller godis eller små presenter så kommer de garanterat vara ett spännande ögonblick för de små.
  • Danserna kring granen från julafton uppstår denna dag. Några av klassikerna är Räven raskar över isen, Vi äro musikanter och små grodorna.
  • Missade ni julklappsspelet så varför inte anordna en lottdragning med olika priser, rolig aktivitet som passar perfekt för julgransplundringen.

   

  Smällkaramell
  Foto: ICA

 • Duka vackert till julens middagar – vi ger dig tipsen

  Klassiskt i rött och grönt, guldigt, beiga toner eller väljer du den rustik stilen när du dukar bordet för julens alla middagar? Oavsett val så delar vi med att av några handfasta tips.

  Börja alltid med duken, den sätter oftast både färgen och temat. Därefter väljer du porslinet och ta gärna hänsyn till maten som ska serveras när du väljer färg på tallrikarna.

  Att dekorera bordet är bland det roligaste, använd det naturen bjuder på eller återanvänd julens blommor till dukningen. Vi rekommenderar en mix av både äkta och konstgjort, båda har nämligen fantastiska egenskaper. De äkta blommorna och växterna står för dofterna och de konstgjorda utgör en bas som återanvänds från år till år och från olika arrangemang. En fantastisk växt är den konstgjorda murgrönan som är vacker att placera över bordet eller runt ljuslyktor, gärna tillsammans med granris.

   

   

  Glas: Glas placeras i den ordning de används under middagen – från höger till vänster. Vattenglaset står alltid längst till höger, sedan kommer eventuell snaps, förrättsglas (brukar vara vitt vin eller öl), varmrättsglas (rött vin) och längst till vänster glas till eventuellt dessertvin/söt sprit till dessert.

  Tallrikar: Förrättstallrik placeras ovanpå huvudrättstallriken. Kuverttallrik med bröd placeras till vänster om gafflarna. På tallriken läggs eventuella bestick, som t.ex. smörkniv.

  Förrättsbestick: Längst ut, med knivbladet inåt mot tallriken. Eventuell soppsked placeras till höger och alltid längst ut.

  Huvudrättsbestick: Placera närmast tallriken med knivbladen inåt.

   

  Dessertbestick: Ovanför tallriken. Överst eventuell sked, sedan kniv (båda med skaft mot höger), sedan gaffel (skaft mot vänster).

  Kaffe: Koppar och fat placeras inte ut förrän det är dags för servering av kaffe.

  Servett: Linne eller vackra pappersservetter placeras var du vill – förslagsvis till vänster om tallrik och bestick, eller på tallriken. Mellan förrätts- och huvudrättstallriken går också bra.

  Och självklart glöm inte ljusen!

  Bilder kommer från: Neptune, Liberty, Artelleriet, Housedoctor och By Faux


 • Så klär du granen – 5 enkla steg

  December månad är här och vissa tar fram granen redan till första advent medan vissa väntar till dagen innan. Oavsett när din gran kommer fram finns det en viss ordning kring denna procedur av att klä granen som kommer spara både tid och tålamod, och det gäller både äkta och konstgjorda julgranar. Just konstgjorda julgranar passar dig som kanske har allergier, djur eller vill njuta av den länge utan att den tappar minsta barr. Längst ner har vi satt samman en inköpslista över allt från ljusslingor till välgörande julklappar under granen.

   

  1. Julgransfoten

  Väljer du i år en barrfri konstgjord julgran följer oftast en fot med som trädet placeras i. Väljer du en äkta gran är det viktigt att granen står rakt innan den placeras i foten. När den sen sitter stadigt fyller du på med vatten, och kom ihåg att vattna regelbundet.

  https://www.instagram.com/hannasanglar/

   

  2. Julgransbelysningen

  Dagens julgransbelysning är oftast formad med en ring för att trä över toppen och sen slingra sig ner runt granen. En annan typ av vacker belysning som kommit tillbaka är de som är formade som riktiga ljus. Oavsett val av ljus så är det bäst att man börjar från toppen och går därefter runt granen sakta nedåt. Kom ihåg att se till att änden är närmast elkontakten. I dag finns dessutom sladdlös belysning till granen, kanske det allra finaste för att slippa den trista sladden.

  Bild tagen av @instagram.com/hannasanglar/

   

  3. Juldekorationen

  När belysningen väl är på plats börjar det som gör skillnaden, dvs. dekorationerna. Det är här du kan välja vilket tema du vill och skapa en personlig gran. Enfärgat, mixat, kulor blandat med annat, eller varför inte hänga upp barnens vackra dekorationer de skapat. Men vill du skapa en känsla av att allt hålls samman ska du välja max tre olika färger och storlekar, exempelvis klassiska julgranskulor som inte går i för många färger. Passa även på att läsa vår intervju med Trendstefan om det hetaste julpyntet till granen. Du hittar hela intervjun här

  Bild med julpynt från @instagram.com/lagerhaus

   

  4. Stjärnan

  Kronan på verkat är såklart julstjärnan i toppen av granen. Välj en stjärna som passar till storleken på gran du valt.

  5. Julklapparna

  Det viktigaste av allt och det som verkligen skvallrar om att julafton närmar sig är såklart julklapparna. Placera dem på julgransmattan under granen som en extra inramning.

  Bild med vackra julkartonger från @instagram.com/lagerhaus

   

  Inköpslista

  • Köp vår barrfria och konstgjorda julgran HÄR
  • Julgransslingor led köper du HÄR
  • Julgransslingor med ljus har i år CLAS OHLSON
  • Fina juldekorationer har i år bl.a. JOTEX
  • Julklappar för dem som redan har allt. RÖDA KORSET, köp en julklapp som hjälper barn. Perfekt som klapp under granen eller att ta med som gå-bort-present vid adventsminglet.

   


 • Vertikala växtväggar

  Med en växtvägg integreras gröna växter i omgivningen på ett naturligt och effektfullt sätt. Med en känsla för färg, form och inredning är vi på By Faux experter på att skräddarsy växtväggar för att passa in i miljöer och möta specifika önskemål. Konstgjorda växtväggar kan användas för att förstärka upplevelsen i ett rum, skapa grönskande och ljudabsorberande rumsavdelare eller för att få in gröna växter på ytor med begränsad golvyta.

  By Faux har valt att jobba med Vista Green som leverantör. Vista Greens designers har noga studerat riktiga lövverks färger, rörelsemönster och dimensioner för att fånga samma känsla som hos levande växter. Växtväggspanelerna kommer färdiga i en fantastisk blandning av grönska och kan anpassas med blommor i färg för att skapa unika väggar. På bara en dag kan våra visuella montörer skapa en grön och frodig väggyta tack vare det enkla och specialdesignade väggmonteringssystemet. Läs mer här om våra växtväggar

  5 skäl att välja konstgjorda växtväggar

  • Vackra och realistiska paneler
  • Möjlighet till olika utföranden
  • Enkel installation och rengöring
  • Passar såväl inne som utomhus
  • Brand- och UV-säkra

  Skötsel och miljö

  Förutom att vara visuellt vackra skapar växtväggarna nya inredningsmöjligheter eftersom att konstgjorda växter kan placeras var som helst, utan att behöva ta hänsyn till ljusförhållanden, allergier och skötsel. Växtväggarna kan monteras på de flesta plana ytor och behöver bara sprayas och dammas av då och då.

  Vill du veta mer om konstgjorda växtväggar är du välkommen att ringa oss på 031-7978140 eller maila oss på info@byfaux.se


 • Konstgjord julgran för en barr- och insektsfri jul

  Allt fler väljer plastgran till jul, både för att slippa vattna, undvika småkryp samt allergier.

   

  Att plastgranen blir mer och mer populär för varje år som går är ingen direkt nyhet, och trenden ser ut att fortsätta. Från dåtidens dåliga plastgranar har utvecklingen gått till exklusiva och naturtrogna granar med grenar och barr som mycket väl kan mäta upp till en äkta julgran.

  Det finns många fördelar med konstgranar; de barrar inte, de behöver inte vattnas och är ett fantastiskt alternativ för allergiker.

  Visste du förresten att du riskerar runt 10 000 medföljande kryp när julgran kommer in i värmen. Främst är det insekter som spindlar och kvalster som liftar med barrträdet. Djuren gömmer sig i julgranen för att övervintra  och många av krypen är så små att de är näst intill omöjliga att se med blotta ögat. Men, krypen är faktiskt ofarliga och de flesta klarar inte av den torra varma luften inomhus och dör inom några dagar. Läs mer i intervjun som Sköna Hem gjort med Charlotte Jonsson, biolog och insektsexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg.

  En som verkligen vet vad som är trendigt kring jul är Trendstefan som vi tidigare intervjuat. I hans senaste trendspaning ser han att fler och fler varumärken som exempelvis Georg Jensen och prestigefyllda Hermès lanserar vackra juldekorationer. Läs hela inlägget här.

  Julgranen blev vanlig i svenska hem först på 1800-talet och trots att vi anser julgranen vara bland det mest svenska som finns i våra hem är tradition importerad från Tyskland och Schweiz.

  Se vårt utbud av konstgjorda granar och julblommor här.

   

   


 • Mer kreativitet med konstgjorda växtväggar

  Moderna konstgjorda växter är så snygga att de misstas för organiska växter. De gör det också möjligt att flytta fram gränserna för hur man kan inreda med växtväggar.

  Vi på By Faux träffar många arkitekter och inredare som faktiskt är överraskade över hur bra kvalité som konstgjorda växter har idag. Förutom att vara visuellt vackra skapar de nya inredningsmöjligheter eftersom konstgjorda växter kan användas utan att ta hänsyn till ljusförhållanden, allergier och skötsel. Dessa fördelar blir särskilt märkbara när det kommer till växtväggar som nu är en trend i allmänna utrymmen och lokaler.

  På flygplatser och väntrum är växtväggar väldigt populära att använda och de skapar en härlig lugn känsla. För de som väljer organiska växter vet att de kräver väldigt mycket skötsel för att de inte ska vissna och därmed skapa den motsatta effekten.

  Ett uppmärksammat exempel på en konstgjord växtvägg finns på Londons flygplats Heathrow och de användes också som dekor på efterfesten till Oscarsgalan förra året. Växtväggar användas redan flitigt av arkitekter och inredare men med konstgjorda växter skapar man helt nya kreativa möjligheter.

  denna sida kan du läsa mer om konstgjorda växtväggar som är både snabba och enkla att installera. På bara en dag kan man förvandla en befintlig väggmiljö.

  Läsa gärna mer om konstgjorda växter för kontor och offentlig miljö här. Och vill du se hur Elite Hotel Mollbergs gröna förvandling gick till kan du läsa det här.


 • Trendspaning med Trendstefan

  Under början av september gick en av de största mässorna av stapeln för de som jobbar inom livsstil, inredningsdesign och designindustri, Maison & Objet. Med över 3 000 märken och 90 000 inköpare så fanns det såklart trender som kommer att influera våra hem det kommande året. Vi har pratat med Stefan Nilsson, mer känd som Trendstefan för att ta tempen på de senaste trenderna.

  Hallå där Stefan, vilken trend kommer vi att få se mer av?

  – Jag har nyligen besökt Maison & Objet i Paris. Som väntat så exploderar fortsatt den skandinaviska stilen. Det är avskalat, ärligt och fokus på hygge. Man kan absolut se inslag av rött i allt beige men framför allt ser vi mer av grönt och lila. De stora palmbladen är fortfarande kvar.

  Vilken är den mest otippade trend du tror vi kommer att få se?
  – För mig finns det en pyrande trend som har med Elvis Presley och 60-talet att göra. Mer intensiv färg och mycket naivt.

  Vilken är din relation till konstgjorda växter?
  – Konstgjorda växter gör det möjligt att kunna busa med färg och form mer. Det uppskattar jag.

  Vad har du själv för favorit bland blommor och växter?
  – Jag gillar trenden som råder just nu – stort, fult och personligt. Med fult menar jag att det ska vara ett träd där en gren kanske tappat blad eller bara växer konstigt.

  Vad är ditt bästa ”lifehack” med konstgjorda blommor och växter?
  – Jag ääääääääääääälskar småvaser. De står lite överallt med en ensam blomma i. Inte en plastig gerbera men kanske en margrite.

  Julen kryper närmare och för våra kunder som väljer ett barrfritt alternativ till julgran, vilket är pyntet att satsa på?
  – Julen blir verkligen bara viktigare och viktigare. Det är en helt separat intervju. Men jag hade satsat på följande fyra kulor som får representera de fyra stora trenderna för i år:

  1. en kula med text (t.ex. ”you had me at ho ho ho”)
  2. ett kulset med snygga, trendiga färger (rosa, matt grått och kanske purpur)
  3. en halmgrej
  4. en kula eller ett hänge som kommer från en kasserad gammal kristallkrona.

  Vi ser att många trender börjar i restauranger och hotell innan de kommer in i våra privata hem, exempelvis den gröna marmorskivan, plyschklädda stolar, petrolfärgen, stora konstgjorda träd etc. vad är nästa trend som flyttar in?
  – Det vi ser på hotell just nu är fokus på detaljer. Handtagen är superviktiga. Lampknappen, knoppen du hänger jackan på. Allt ligger i de små detaljerna nu.

   

   

  Stor tack Stefan för att du tog dig tid att svara på våra frågor. För er som vill läsa mer om just jultrender har Stefan skrivit en trendspaning om just det på denna länk.