Loading posts...
 • Arkitekt växtvägg

  Arkitektens syn på växtväggar

  Vi har fått möjligheten att intervjua arkitekten Paula Stalfors på Formell Arkitektur om hennes syn på konstgjorda växtväggars plats i inredningen.

   

  Paula, vi har ju haft förmånen att få jobba tillsammans med dig i olika projekt och med din kunskap inom både byggnad och inredningsarkitektur undrar vi vilka möjligheter du ser för väggbeklädnad?

  Det finns egentligen inga begränsningar för väggbeklädnader idag. Vi använder många olika material, allt från trä, textil, metallraster och akustikdämpande material. Det har blivit vanligare att låta väggen få ett material och inte enbart färg. Växtväggar fyller flera funktioner då de är dekorativa, akustikdämpande och samtidigt blir en utsmyckning i rummet.

  – Ser du en vertikal växtvägg som en del av en vägg eller som inredning?

  Det beror helt på placering i rummet, utformning och huruvida väggen är helt beklädd med växter eller om det bara är en del av den. Jag har bland annat använt växtpaneler som del av en inredning på vägg för att kombinera utsmyckning med akustikegenskaper och skapa en trivsam miljö.

  – Vad var din trendspaning för olika former av väggbeklädnad på möbelmässan i Stockholm nyligen?

  Akustikdämpande element bara ökar och ökar och fler och fler företag tar upp detta i sina sortiment. Växtväggar ser jag som ett bra alternativ just för att få lite mer liv och struktur i miljöer.

  – I vilka miljöer ser du fördelarna med en konstgjord växtvägg?

  Alla miljöer klarar konstgjorda växtväggar. Idealiskt är rum med hög takhöjd eller trånga utrymmen där det är svårt med underhåll för levande växtväggar. Även mörkare utrymmen såsom korridorer som annars kräver växtbelysning.  Miljöer som t.ex. matsalar i skolor, idrottshallar, simhallar hade varit spännande att få in konstgjorda växtväggar.

   

  Formelle Arkitektur AB är ett arkitektkontor med inriktning på arkitektur- och inredningsprojekt i såväl privat som offentlig miljö. Kontoret jobbar med en bred skala av projekt, från privata villor till offentliga byggnader, samt inredning och formgivning. Gemensamt för projekten är att de genom ett idéstarkt och välarbetat koncept bidrar till att stärka ett varumärke, en organisation eller ett personligt hem.

   

   

   

   


 • Den utskällda plasten i våra designklassiker

  Debatten om plast berör oss alla och vi vet nu hur illa plasten ställer till det för våra världshav. Historien med plast börjar med Alexander Parkes, en kemist som i början på 1860-talet tillverkade det första konstgjorda plastmaterialet. Det var dock inte förrän under andra världskriget och 1950-talet som plastindustrin utvecklades och blev riktigt stor, något som även har gjort avtryck när man tittar på några av våra designklassiker.

   

  Plast på Stockholm Furniture & Light Fair

  På nyligen avslutade Stockholm Furniture & Light Fair noterar vi att många framstående varumärken jobbar med produkter tillverkade i plast. Bolon är golvföretaget som tagit designvärlden med storm genom ett golv helt tillverkad i plast (PVC). Kartell är designduon från Italien som idag tillverkat både möbler och belysning i plast (polykarbonat).

  Historiska plastmöbler

  Under åren 1960-1970 var det ett antal framstående designer som tog tillvara möjligheten med just plast och designade idag världskända designklassiker. Verner Panton som mest är känd för sin plaststol gjutet i ett stycke, den finska designern Eero Aarnio skapade Ball chair  i materialet akryl och glasfiber. Och i Sverige designade Gunnar Aagaard Andersen en fåtölj i materialet polyuretan.

   

  Ett annat designpar var amerikanska Charles och Ray Eames, som för sin tid hade en väldigt moderns syn på både design och arkitektur. Förutom deras klassiska Eames Lounge Chair har de även designat Eames plastic Chair som tillverkas av Vitra.

  Växtväggar i plast

  De konstgjorda växtväggar By Faux jobbar med är tillverkade av Polytyen (PE). Naturvårdsverket beskriver just PE som en ofarlig plast, så länge inte farliga ämnen är tillsatta. Detta är till exempel halogenerade flamskyddsmedel som finns i elektroniska produkter. PE är däremot ett mångsidigt plastmaterial och den kan bearbetas både till mjuka och hårda produkter.

  En plast som Naturvårdsverket däremot avråder från är användandet av gammal PVC samt PVC importerad utanför EU, då dessa varor inte följer samma lagstiftning som nytillverkade varor producerade inom EU.

  Växtvägg

   


 • By Faux gör premiär på Möbelmässan den 5-9 februari

  Uppstickaren By Faux utmanar och låter konstgjorda växtväggar inta offentliga miljöer. Under Möbelmässan den 5-9 februari 2019 presenterar By Faux de konstgjorda växtväggarna. Dagens konstgjorda växter är så snygga att de misstas för organiska växter. De gör det också möjligt att flytta fram gränserna för hur man kan inreda med växtväggar.

  Enligt By Faux är många arkitekter och inredare överraskade över hur bra kvalité de konstgjorda växtväggarna har och hur väl de efterliknar organiska växter. Med en växtvägg integreras gröna växter i omgivningen på ett naturligt och effektfullt sätt. Med en känsla för färg, form och inredning är By Faux experter på att skräddarsy växtväggar för att passa både i inne-och utemiljöer och möta specifika önskemål.

  Konstgjorda växtväggar kan användas för att förstärka upplevelsen i ett rum, skapa grönskande och ljudabsorberande rumsavdelare eller för att få in gröna växter på ytor med begränsad golvyta.

  Förutom att vara visuellt uppseendeväckande skapar de nya inredningsmöjligheter eftersom konstgjorda växter kan användas utan att ta hänsyn till ljusförhållanden, allergier och skötsel.

  – På flygplatser och väntrum är växtväggar väldigt populära att använda och de skapar en härlig lugn känsla. Levande växter kräver däremot väldigt mycket skötsel för att de inte ska vissna och därmed skapa den motsatta effekten, säger Linda Forsberg.

  Ett uppmärksammat exempel på en konstgjord växtvägg finns på Londons flygplats Heathrow och de användes också som dekor på efterfesten till Oscarsgalan förra året.


 • Kontorsväxter – men vem ska sköta dem?

  Vi spenderar mer vaken tid på våra arbetsplatser än vi gör hemma och därför får även innemiljön med kontorsväxter större betydelse. Vi ser hur utvecklingen har gett oss helt nya typer av kontor, där det finns plats för både enskilda samtal, öppna ytor, aktivitetsbaserade arbetsplatser samt kreativa rum och gym.  

   

  Kontorsväxter

  En viktig del i arbetsmiljön är självklart växterna, levande eller konstgjorda bidrar den gröna färgen till att skapa ett lugn vilket ger mindre stress som vi vet har positiva hälsoeffekter. Att föra in växter i en kontorsmiljö ger en mer levande och kreativ miljö. För de företag som vill undvika långa och dyra leasingavtal eller inte vill att personalen ska lägga tid och energi väljer underhållsfria konstväxter. Ett exempel är hur Mittmedia i kölvattnet av dagstidningarnas omställning ser över sina kostnader och sparar 180 000 kr genom att säga upp sina hyrväxter.

   

  Kontorsväxter

  Växttyper – krukväxter, växtväggar och träd

  En trend vi ser är att många väljer gröna växter i alla dess former. Kontorsväxter sträcker sig idag från den lilla krukväxten, det stora trädet till växtväggarna. Just växtväggar är populära då de binder ihop ute och innemiljö samtidigt som de tar minimalt med plats och skapar stora ytor av grönska. Det viktiga är att rummet mjukas upp, bjuder in och ramar in miljöerna. Några av de kontorsväxter vi ser att kunder väljer för sin gröna innemiljö är klassiker som murgröna, ormbunke, gräs, palmer och större träd som fikus.

   

   

  Forskare har funnit att naturen är till nytta i arbetslivet då tillgång till grönska oavsett om det är utanför fönstret eller i form av krukväxter påverkar anställda genom att de blir mindre stressade, mer nöjda och mer kreativa. Vidare bidrar kontorsväxter som en del av inredningen till ett mer påkostat utseende, och gör att rummet upplevs som mer välkomnande och mer avslappnat. påvisar att individer som arbetar på ett kontor med växter känner sig mer produktiva, känner mindre krav och upplever större komfort. Växter bidrar även till minskad sjukfrånvaro.

   

  Skötsel av konstgjorda växter

  Vi ska först börja med att säga att skötsel av konstgjorda blommor och växter kräver vare sig tid, kunskap eller gröna fingrar. Om blommorna eller växterna ser dammiga ut som bordet eller bänken de står på, damma dem med samma dammtrasa, ge dem en lätt spraydusch eller låt dem få en stund utomhus och låt vinden göra jobbet.

   

  Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt växtförslag för era kontorsväxter. Ni når oss enklast på 031-797 81 40 eller info@byfaux.se

   

  Studier och forskning från:

  Naturvårdsverket, 2006
  Smith, Tucker & Pitt, 2010

   


 • Så binder du tulpanerna som en florist

  Vi svenskar är stormförtjusta i tulpaner och varje år köper vi ca 120 miljoner tulpaner till våra hem. Tulpaner är underbara med alla sina färger och former men tyvärr också kortlivade. Vi väljer därför att skapa vår bukett med konstgjorda tulpaner för att kunna använda under säsong, återanvändas och sen sparas till nästa gång. Och för dig som trots allt väljer färska tulpaner, köp då svenskodlade som har en mindre miljöpåverkan än de importerade blommorna.

  Spiralbunden bukett

  Bind en bukett som floristen och imponera på vänner och bekanta. Med dessa enkla tips binder du den finaste buketten!

   

  – För dig som valt färska tulpaner ta bort överflödiga blad, börja nerifrån.

  – Lägg två stjälkar som ett kryss. Håll blommorna i vänster hand. 
De första stjälkarna hamnar längst in i buketten.

  – Lägg till stjälkar ovanpå de tidigare, med blomman till vänster om den föregående. Arbeta hela tiden motsols.

  – Vrid buketten försiktigt efter hand så blir den jämnt rund.

  – Hamnar blommorna ojämnt i höjd kan du justera underifrån genom att flytta upp/ner blommorna.

  – Bind om och för färska blommor snitta stjälkarna.

   

  Nedan visar vi hur det också går att använda tulpanen i vackra blomsterarrangemang. Se mer av våra konstgjorda blommor och växter här

   

   


 • Konstgjord eller levande växtvägg?

  Många som står inför valet av en grön växtvägg funderar självklart på fördelar och nackdelar med att välja en konstgjord eller levande växtvägg . Vi har sammanställt en guide som visar både fördelar och nackdelar med de olika alternativen.

   

  Konstgjorda växtväggar – fördelar 

  De är tillverkade i plast (återvinningsbar polyeten) och har skapats för de som av olika anledningar inte kan ha äkta växter, dels på grund av allergier men också av kostnadsskäl och löpande underhåll. En av de största fördelarna med en konstgjord växtvägg är att du slipper vattna dina växter eller oroa dig för att de inte får tillräcklig skötsel. Eftersom de konstgjorda växtväggarna inte växer behöver du heller inte oroa dig för att de kommer att växa över ett område. Det betyder också att de oavsett säsong inte tappar blad. En annan fördel är att du kan låta dem pryda väggar och ytor tillsammans med annat material och låta fantasin flöda utan hänsyn till placering, ljus eller temperatur. Dagens konstgjorda växtväggar är oerhört detaljrika och efterliknar riktiga lövverks färger, rörelsemönster och dimensioner för att fånga samma känsla som hos levande växter.

   

  Konstgjorda växtväggar – nackdelar 

  Eftersom konstgjorda växtväggar är tillverkade av plast, tillför de inte syre som riktiga växter gör. De konstgjorda växtväggarna tillverkas i ett standardutförande och det är därför svårt om du söker specifika växter till din växtvägg. Vissa växter går att montera i efterhand men marknaden för konstgjorda växtväggar är smalare än med riktiga växter. En annan nackdel med konstgjorda växtväggar är att du inte får se dina växter växa. Det kan i och för sig vara både en bra och en dålig sak, men för de som har gröna fingrar och verkligen vill förädla och underhålla växter och se dess förändringar så ger konstgjorda växtväggarna inte den möjligheten.

   

  Levande växtväggar – fördelar

  En riktig växtvägg använder processen för fotosyntes. Som ett resultat, om den är strategiskt placerad kan växtväggen hjälpa till att sänka temperaturerna, behålla luftfuktigheten och till och med kontrollera luftcirkulationen. Detta kan också betyda att mindre kraft behövs för att värma eller kyla ett rum eftersom växterna naturligt tar bort värmen på sommaren.  För att hålla luft och temperatur under kontroll kan äkta växtväggar uppmuntra djurliv och biologisk mångfald utomhus. Så om du älskar att få besök av fåglar, kan du hitta växter som lockar dem till din fasad. Det finns även studier som fann att levande växtväggar kan hjälpa till att minska föroreningarna.

   

  Levande växtväggar – nackdelar 

  En nackdel med levande växtväggar är risken att de växer och tar över stora ytor. Det betyder att du behöver en långsiktig investering i dess underhåll som oftast medför långa och dyra leasingavtal. Medan konstgjorda växtväggar inte behöver vattnas kräver levande växtväggar regelbunden vattning, antingen via bevattningssystem eller manuellt, något som kostar pengar och kan ändå inte garantera att växterna lever och frodas. Om de offentliga miljöerna besöks av barn eller allergiker kan äkta levande växtväggar ibland inte installeras och därmed uteblir den gröna effekten. I vissa fall används bekämpningsmedel för att hålla ohyra borta och dessa kan vara både giftiga samt avge starka dofter.

  Konstgjord växtvägg inomhus

  Gemensamma fördelar

  Både konstgjorda som levande växtväggar har ett antal gemensamma fördelar, till att börja med är de båda gröna. Just färgen grön och inslag av grönska på en arbetsplats eller annan offentlig miljö sägs ha effekter som gör individer lugna och mindre stressade, vilket vi vet ger positiva hälsoeffekter. Både levande och konstgjorda växtväggar kan användas för att rama in miljöer och fungera som rumsavdelare, vilket är ett enkelt sätt att öka trivseln och samtidigt få in grönska.

  Oavsett om du väljer en levande växtvägg eller konstgjord hoppas vi att du har en bra bild av både fördelar och nackdelar.


 • Konstgjord växtvägg flygplats

  Hur sköter man en konstgjord växtvägg?

  Om du nyligen har monterat en konstgjord växtvägg eller vill veta mer om vad det krävs för löpande underhåll har vi sammanställt allt du behöver tänka på.

  Fördelen med konstgjord växtvägg istället för en levande växtvägg är att den i stort sett är underhållsfri. Den behöver inget solljus, jord, gödningsmedel eller klippning. Vill du trots detta få de riktiga växternas alla fördelar föreslår vi att du kompletterar med riktiga växter i direkt anslutning till den konstgjord växtväggen. Med en växtvägg integreras gröna växter i omgivningen på ett naturligt och effektfullt sätt. Med en känsla för färg, form och inredning är vi på By Faux experter på att skräddarsy växtväggar för att passa in i miljöer och möta specifika önskemål. Konstgjorda växtväggar kan användas för att förstärka upplevelsen i ett rum, skapa grönskande och ljudabsorberande rumsavdelare eller för att få in gröna växter på ytor med begränsad golvyta.

   

  Så rengör du din växtvägg

  För att underhålla en konstgjord växtvägg behöver du följande;   

  – Dammvippa

  – Torr duk

  – Ljummet vatten

  – Rengöringsmedel

   

  • Damma dina växter på samma sätt som riktiga växter, både samlar nämligen damm. Beroende på växtväggens placering varierar såklart ansamling av damm. Med hjälp av dammvippa så dammar du av kvistarna lätt.
  • Spraya dina växter med rengöringsmedel om de är väldigt smutsiga annars räcker det med ljummet vatten.
  • Skölj av växtväggen med ljummet vatten.
  • När du har sköljt av dem kan du antingen torka dem med en trasa eller låta dem lufttorka.

   

  Hur ofta du behöver se över din gröna vägg beror som sagt på var den sitter placerad och om den är inne eller ute. Som exempel så får den konstgjorda väggen på Heathrows flygplats en dusch en gång i månaden.

   

  Vill du göra det enkelt för dig så låter du oss sköta underhållet. Kontakta oss idag för mer information på 031-797 81 40 eller på info@byfaux.se


 • Så firar du ut julen – tipsen för julgransplundring

  Visste du att julgransplundring är en gammal borgerlig tradition som varit populär ända sedan 1800-talet och innebär slutet på julen. Vi har samlat tipsen för att avsluta julen på samma sätt som vi välkomnade den. I många länder tar julen slut redan den 6 januari men i Sverige brukar vi samla vuxna och barn till tjugondag Knut som infaller 20 dagar efter jul, den 13 januari.

   

  Så ordnar du den bästa julgransplundringen

   

  • Börja din julgransplundring med att ta ner alla vackra julkulor och packa varsamt ner dem till nästa jul
  • Om du valt en riktigt gran så ska den kastas ut (men se sen till att lämna den på en återvinningsstation annars riskerar du böter)
  • För dig som valt konstgjord julgran för att kunna återanvända år efter år ”kasta” varsamt ut den i förrådet eller garaget till nästa år
  • Äntligen får barnens pepparkakshus rivas och ätas upp (om det inte redan är uppätet!)
  • Ett av de viktigaste momenten på julgransplundringen är att öppna de fyllda smällkaramellerna som hängt i julgranen – vare sig de innehåller godis eller små presenter så kommer de garanterat vara ett spännande ögonblick för de små.
  • Danserna kring granen från julafton uppstår denna dag. Några av klassikerna är Räven raskar över isen, Vi äro musikanter och små grodorna.
  • Missade ni julklappsspelet så varför inte anordna en lottdragning med olika priser, rolig aktivitet som passar perfekt för julgransplundringen.

   

  Smällkaramell
  Foto: ICA

 • Duka vackert till julens middagar – vi ger dig tipsen

  Klassiskt i rött och grönt, guldigt, beiga toner eller väljer du den rustik stilen när du dukar bordet för julens alla middagar? Oavsett val så delar vi med att av några handfasta tips.

  Börja alltid med duken, den sätter oftast både färgen och temat. Därefter väljer du porslinet och ta gärna hänsyn till maten som ska serveras när du väljer färg på tallrikarna.

  Att dekorera bordet är bland det roligaste, använd det naturen bjuder på eller återanvänd julens blommor till dukningen. Vi rekommenderar en mix av både äkta och konstgjort, båda har nämligen fantastiska egenskaper. De äkta blommorna och växterna står för dofterna och de konstgjorda utgör en bas som återanvänds från år till år och från olika arrangemang. En fantastisk växt är den konstgjorda murgrönan som är vacker att placera över bordet eller runt ljuslyktor, gärna tillsammans med granris.

   

   

  Glas: Glas placeras i den ordning de används under middagen – från höger till vänster. Vattenglaset står alltid längst till höger, sedan kommer eventuell snaps, förrättsglas (brukar vara vitt vin eller öl), varmrättsglas (rött vin) och längst till vänster glas till eventuellt dessertvin/söt sprit till dessert.

  Tallrikar: Förrättstallrik placeras ovanpå huvudrättstallriken. Kuverttallrik med bröd placeras till vänster om gafflarna. På tallriken läggs eventuella bestick, som t.ex. smörkniv.

  Förrättsbestick: Längst ut, med knivbladet inåt mot tallriken. Eventuell soppsked placeras till höger och alltid längst ut.

  Huvudrättsbestick: Placera närmast tallriken med knivbladen inåt.

   

  Dessertbestick: Ovanför tallriken. Överst eventuell sked, sedan kniv (båda med skaft mot höger), sedan gaffel (skaft mot vänster).

  Kaffe: Koppar och fat placeras inte ut förrän det är dags för servering av kaffe.

  Servett: Linne eller vackra pappersservetter placeras var du vill – förslagsvis till vänster om tallrik och bestick, eller på tallriken. Mellan förrätts- och huvudrättstallriken går också bra.

  Och självklart glöm inte ljusen!

  Bilder kommer från: Neptune, Liberty, Artelleriet, Housedoctor och By Faux


 • Så klär du granen – 5 enkla steg

  December månad är här och vissa tar fram granen redan till första advent medan vissa väntar till dagen innan. Oavsett när din gran kommer fram finns det en viss ordning kring denna procedur av att klä granen som kommer spara både tid och tålamod, och det gäller både äkta och konstgjorda julgranar. Just konstgjorda julgranar passar dig som kanske har allergier, djur eller vill njuta av den länge utan att den tappar minsta barr. Längst ner har vi satt samman en inköpslista över allt från ljusslingor till välgörande julklappar under granen.

   

  1. Julgransfoten

  Väljer du i år en barrfri konstgjord julgran följer oftast en fot med som trädet placeras i. Väljer du en äkta gran är det viktigt att granen står rakt innan den placeras i foten. När den sen sitter stadigt fyller du på med vatten, och kom ihåg att vattna regelbundet.

  https://www.instagram.com/hannasanglar/

   

  2. Julgransbelysningen

  Dagens julgransbelysning är oftast formad med en ring för att trä över toppen och sen slingra sig ner runt granen. En annan typ av vacker belysning som kommit tillbaka är de som är formade som riktiga ljus. Oavsett val av ljus så är det bäst att man börjar från toppen och går därefter runt granen sakta nedåt. Kom ihåg att se till att änden är närmast elkontakten. I dag finns dessutom sladdlös belysning till granen, kanske det allra finaste för att slippa den trista sladden.

  Bild tagen av @instagram.com/hannasanglar/

   

  3. Juldekorationen

  När belysningen väl är på plats börjar det som gör skillnaden, dvs. dekorationerna. Det är här du kan välja vilket tema du vill och skapa en personlig gran. Enfärgat, mixat, kulor blandat med annat, eller varför inte hänga upp barnens vackra dekorationer de skapat. Men vill du skapa en känsla av att allt hålls samman ska du välja max tre olika färger och storlekar, exempelvis klassiska julgranskulor som inte går i för många färger. Passa även på att läsa vår intervju med Trendstefan om det hetaste julpyntet till granen. Du hittar hela intervjun här

  Bild med julpynt från @instagram.com/lagerhaus

   

  4. Stjärnan

  Kronan på verkat är såklart julstjärnan i toppen av granen. Välj en stjärna som passar till storleken på gran du valt.

  5. Julklapparna

  Det viktigaste av allt och det som verkligen skvallrar om att julafton närmar sig är såklart julklapparna. Placera dem på julgransmattan under granen som en extra inramning.

  Bild med vackra julkartonger från @instagram.com/lagerhaus

   

  Inköpslista

  • Köp vår barrfria och konstgjorda julgran HÄR
  • Julgransslingor led köper du HÄR
  • Julgransslingor med ljus har i år CLAS OHLSON
  • Fina juldekorationer har i år bl.a. JOTEX
  • Julklappar för dem som redan har allt. RÖDA KORSET, köp en julklapp som hjälper barn. Perfekt som klapp under granen eller att ta med som gå-bort-present vid adventsminglet.