Visste du att julgransplundring är en gammal borgerlig tradition som varit populär ända sedan 1800-talet och innebär slutet på julen. Vi har samlat tipsen för att avsluta julen på samma sätt som vi välkomnade den. I många länder tar julen slut redan den 6 januari men i Sverige brukar vi samla vuxna och barn till tjugondag Knut som infaller 20 dagar efter jul, den 13 januari.
Så ordnar du den bästa julgransplundringen
- Börja din julgransplundring med att ta ner alla vackra julkulor och packa varsamt ner dem till nästa jul
- Om du valt en riktigt gran så ska den kastas ut (men se sen till att lämna den på en återvinningsstation annars riskerar du böter)
- För dig som valt konstgjord julgran för att kunna återanvända år efter år ”kasta” varsamt ut den i förrådet eller garaget till nästa år
- Äntligen får barnens pepparkakshus rivas och ätas upp (om det inte redan är uppätet!)
- Ett av de viktigaste momenten på julgransplundringen är att öppna de fyllda smällkaramellerna som hängt i julgranen – vare sig de innehåller godis eller små presenter så kommer de garanterat vara ett spännande ögonblick för de små.
- Danserna kring granen från julafton uppstår denna dag. Några av klassikerna är Räven raskar över isen, Vi äro musikanter och små grodorna.
- Missade ni julklappsspelet så varför inte anordna en lottdragning med olika priser, rolig aktivitet som passar perfekt för julgransplundringen.