Många som står inför valet av en grön växtvägg funderar självklart på fördelar och nackdelar med att välja en konstgjord eller levande växtvägg . Vi har sammanställt en guide som visar både fördelar och nackdelar med de olika alternativen.
Konstgjorda växtväggar – fördelar
De är tillverkade i plast (återvinningsbar polyeten) och har skapats för de som av olika anledningar inte kan ha äkta växter, dels på grund av allergier men också av kostnadsskäl och löpande underhåll. En av de största fördelarna med en konstgjord växtvägg är att du slipper vattna dina växter eller oroa dig för att de inte får tillräcklig skötsel. Eftersom de konstgjorda växtväggarna inte växer behöver du heller inte oroa dig för att de kommer att växa över ett område. Det betyder också att de oavsett säsong inte tappar blad. En annan fördel är att du kan låta dem pryda väggar och ytor tillsammans med annat material och låta fantasin flöda utan hänsyn till placering, ljus eller temperatur. Dagens konstgjorda växtväggar är oerhört detaljrika och efterliknar riktiga lövverks färger, rörelsemönster och dimensioner för att fånga samma känsla som hos levande växter.
Konstgjorda växtväggar – nackdelar
Eftersom konstgjorda växtväggar är tillverkade av plast, tillför de inte syre som riktiga växter gör. De konstgjorda växtväggarna tillverkas i ett standardutförande och det är därför svårt om du söker specifika växter till din växtvägg. Vissa växter går att montera i efterhand men marknaden för konstgjorda växtväggar är smalare än med riktiga växter. En annan nackdel med konstgjorda växtväggar är att du inte får se dina växter växa. Det kan i och för sig vara både en bra och en dålig sak, men för de som har gröna fingrar och verkligen vill förädla och underhålla växter och se dess förändringar så ger konstgjorda växtväggarna inte den möjligheten.
Levande växtväggar – fördelar
En riktig växtvägg använder processen för fotosyntes. Som ett resultat, om den är strategiskt placerad kan växtväggen hjälpa till att sänka temperaturerna, behålla luftfuktigheten och till och med kontrollera luftcirkulationen. Detta kan också betyda att mindre kraft behövs för att värma eller kyla ett rum eftersom växterna naturligt tar bort värmen på sommaren. För att hålla luft och temperatur under kontroll kan äkta växtväggar uppmuntra djurliv och biologisk mångfald utomhus. Så om du älskar att få besök av fåglar, kan du hitta växter som lockar dem till din fasad. Det finns även studier som fann att levande växtväggar kan hjälpa till att minska föroreningarna.
Levande växtväggar – nackdelar
En nackdel med levande växtväggar är risken att de växer och tar över stora ytor. Det betyder att du behöver en långsiktig investering i dess underhåll som oftast medför långa och dyra leasingavtal. Medan konstgjorda växtväggar inte behöver vattnas kräver levande växtväggar regelbunden vattning, antingen via bevattningssystem eller manuellt, något som kostar pengar och kan ändå inte garantera att växterna lever och frodas. Om de offentliga miljöerna besöks av barn eller allergiker kan äkta levande växtväggar ibland inte installeras och därmed uteblir den gröna effekten. I vissa fall används bekämpningsmedel för att hålla ohyra borta och dessa kan vara både giftiga samt avge starka dofter.
Gemensamma fördelar
Både konstgjorda som levande växtväggar har ett antal gemensamma fördelar, till att börja med är de båda gröna. Just färgen grön och inslag av grönska på en arbetsplats eller annan offentlig miljö sägs ha effekter som gör individer lugna och mindre stressade, vilket vi vet ger positiva hälsoeffekter. Både levande och konstgjorda växtväggar kan användas för att rama in miljöer och fungera som rumsavdelare, vilket är ett enkelt sätt att öka trivseln och samtidigt få in grönska.
Oavsett om du väljer en levande växtvägg eller konstgjord hoppas vi att du har en bra bild av både fördelar och nackdelar.