NATURLJUD och ljuddesign

Vi blir mer och mer medvetna om att naturljud inte bara är ett bakgrundsljud, utan att det faktiskt kommer med en stor mängd hälsofrämjande fördelar. Framförallt relevant är naturljud i miljöer som arbetsplatser och skolor där koncentration, stimulans och avslappning är frågor i ständig diskussion.

Dark green leaves

NATURLJUD I VÄXTVÄGG OCH DESS FÖRDELAR

Att inkludera naturljud i din växtvägg kan vara en avgörande faktor för att skapa en lugn och produktiv miljö, i kontrast till en bullrig och distraherande omgivning. Forskning visar att naturljud har en bevisad effekt på vår stressnivå och kognitiva förmåga.

  • Lugnare och mer avslappnad atmosfär: Element som fågelkvitter, porlande vatten och vindbrus kan skapa en lugnande och avslappnande atmosfär.
 
  • Ökad produktivitet: Studier visar att naturljud kan förbättra fokus och koncentrationsförmåga, vilket kan leda till ökad produktivitet.
 
  • Minskad stress: Att lyssna på naturljud kan ha en stressreducerande effekt och sänka blodtrycket.

 

VAD ÄR LJUDDESIGN?

Ljuddesign är konsten att skapa och forma ljud för att passa specifika ändamål eller för att gynna en viss produkt, miljö eller varumärke.

Genom att skapa en effektiv ljuddesign kan man på ett subtilt sätt påverka hur människor upplever olika situationer. Det kan vara ljudet av en fridfull skog som får en att känna sig avslappnad eller ljudet av en stigande ton när man lyckas med något i en app, som förstärker känslan av prestation. I en tid av ständiga distraktioner och buller blir en genomtänkt ljudmiljö allt viktigare i alla typer av miljöer. Forskning visar att ljudmiljön har en direkt påverkan på välbefinnande, koncentration och prestanda.

"En inomhusmiljö ljudsatt med naturljud upplevs som mer rogivande och ljudet hjälper oss att både fokusera och slappna av. I en miljö där man spenderar längre tid kan en ljudatmosfär även förkorta den upplevda väntetiden. Vi tror starkt på ljudsatta växtväggar då de bidrar till både visuell och audiell ro i energirika miljöer."
Profilbild Martin Hallberg
Martin Hallberg
Konceptutvecklare och ljuddesigner, Efterklang
Breathe i rosa neon mot en grön växtvägg

Upplevelsebaserad grönska

Att inreda med grönska handlar inte bara om estetik.

Växter kan ge en rad positiva effekter på vår hälsa och välmående, både fysiskt och mentalt.

Upplevelsebaserad grönska tar detta ett steg längre genom att skapa en helhetsupplevelse som engagerar fler sinnen än bara synen.                                                                     

Fågelsångens vackra och lugnande kvitter lugnar och fokuserar, samtidigt som strategiskt placerade ljudabsorbenter och växtväggar samverkar för att tämja akustik och förvandla rummet till en härlig och optimerad oas.

Skapa en fängslande helhetsupplevelse, något som sträcker sig till fler sinnen än bara synen.

akulla Bokskogar hacksprett

Fågelsång - stressens motgift

Att kvittrande fågelsång associeras med vårtecken och soliga dagar är inget nytt. Men visste du att det också finns en tydlig koppling mellan fågelsång och god mental hälsa? Forskning visar att just fågelkvitter kan ha en rad positiva effekter:

  • Minskad stress: Fågelkvitter har visat sig kunna sänka stressnivåer och blodtryck.
 
  • Ökad koncentrationsförmåga: Studier visar att fågelkvitter kan förbättra fokus och koncentrationsförmåga.
 
  • Minskad distraktion: Fågelkvitter kan maskera störande ljud, vilket kan leda till en mer avslappnad och fokuserad atmosfär.
Svarta högtalare och mediaspelare

Högtalarsystem

By Faux erbjuder ett tillägg av högtalarsystem i kombination med våra växtväggar för att skapa en helhetsupplevelse med naturljud och fågelsång.

Det inbyggda högtalarsystemet innehåller en mediaspelare samt två högtalare. Högtalarsystemet är kraftfullt, kompakt och perfekt för restauranger, hotell, butiker eller andra allmänna miljöer.

Den inbyggda ljudfilen är en fyra timmars lång slinga av natur och fågelsång.

Prenumerera på gröna nyheter