Duka vackert till julens middagar – vi ger dig tipsen

Klassiskt i rött och grönt, guldigt, beiga toner eller väljer du den rustik stilen när du dukar bordet för julens alla middagar? Oavsett val så delar vi med att av några handfasta tips.

Börja alltid med duken, den sätter oftast både färgen och temat. Därefter väljer du porslinet och ta gärna hänsyn till maten som ska serveras när du väljer färg på tallrikarna.

Att dekorera bordet är bland det roligaste, använd det naturen bjuder på eller återanvänd julens blommor till dukningen. Vi rekommenderar en mix av både äkta och konstgjort, båda har nämligen fantastiska egenskaper. De äkta blommorna och växterna står för dofterna och de konstgjorda utgör en bas som återanvänds från år till år och från olika arrangemang. En fantastisk växt är den konstgjorda murgrönan som är vacker att placera över bordet eller runt ljuslyktor, gärna tillsammans med granris.

 

 

Glas: Glas placeras i den ordning de används under middagen – från höger till vänster. Vattenglaset står alltid längst till höger, sedan kommer eventuell snaps, förrättsglas (brukar vara vitt vin eller öl), varmrättsglas (rött vin) och längst till vänster glas till eventuellt dessertvin/söt sprit till dessert.

Tallrikar: Förrättstallrik placeras ovanpå huvudrättstallriken. Kuverttallrik med bröd placeras till vänster om gafflarna. På tallriken läggs eventuella bestick, som t.ex. smörkniv.

Förrättsbestick: Längst ut, med knivbladet inåt mot tallriken. Eventuell soppsked placeras till höger och alltid längst ut.

Huvudrättsbestick: Placera närmast tallriken med knivbladen inåt.

 

Dessertbestick: Ovanför tallriken. Överst eventuell sked, sedan kniv (båda med skaft mot höger), sedan gaffel (skaft mot vänster).

Kaffe: Koppar och fat placeras inte ut förrän det är dags för servering av kaffe.

Servett: Linne eller vackra pappersservetter placeras var du vill – förslagsvis till vänster om tallrik och bestick, eller på tallriken. Mellan förrätts- och huvudrättstallriken går också bra.

Och självklart glöm inte ljusen!

Bilder kommer från: Neptune, Liberty, Artelleriet, Housedoctor och By Faux

Prenumerera på gröna nyheter