Glöm inte växterna i skolmiljön

Det byggs och renoveras skolor runt om i Sverige och det finns många exempel att inspireras och lära sig av både i Sverige och i andra länder. De närmsta 15 åren ska 1000 skolor byggas skriver Forum Bygga Skola på sin hemsida. Det finns rapporter och analyser som beskriver hur klassrum bör utformas för att anpassas till pedagogik och lärande. Men vi ser samtidigt att många skolor som satsar enormt på tekniska hjälpmedel, specialanpassade rum, akustik och inredning glömmer det gröna i innemiljön.

Morgondagens klassrum innehåller allt från de traditionella skolsalarna möblerad med bord och bänkar till öppna platser att samtala i. Och självklart helt teknikutrustade och aktivitetsbaserade miljöer. Men vem ansvarar för att plocka in det gröna i skolmiljön, arkitekten, inköparen, rektorn eller lärarna? Vi ser att många vågar och lyckas men lika många saknar kunskap kring både val av växter samt den stora frågan om skötsel. För vem ska bekosta och sköta underhåll och skötsel, personalen? Och vem gör det i så fall på lov och ledigheter.

Eftersom barnen spenderar stora delar av dagen i skolmiljön bör det finnas växter där, såväl äkta som konstgjorda har bevisat göra stor skillnad för både trivsel och prestation. Att inreda med konstväxter är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att förstärka inredningen. Det finns många anledningar till varför just konstväxter är ett bra val för skolmiljön. Förutom att konstväxter är underhållsfria är de även doftfria och allergivänliga. Eftersom konstväxter inte bleknar eller blir missfärgade håller de sig fina i många år.

Många undersökningar och forskningsrapporterar visar att människor som vistas i gröna inomhusmiljöer har lägre blodtryck, kortare reaktionstid och lägre stressnivå än människor i miljöer som saknar växter.

 

Gröna växter till skolmiljön

Vi rekommenderar grönska i alla dess former, hängande i form av konstgjord murgröna, golv i form av konstgjord monstera samt konstgjorda växtväggar.

Så sköter du konstväxter

Konstgjorda växter är hållbara, slitstarka, och relativt underhållsfria. Konstväxterna behöver inte dagsljus eller speciella lampor, vilket gör att de kan placeras fritt i rummet till skillnad från andra växter. Läs mer om hur du sköter konstgjorda växter

 

Fördelar med konstväxter
  • Naturtrogna
  • Underhållsfria
  • Bleknar inte
  • Doftfria
  • Allergivänliga
  • Behöver inte dagsljus eller belysning

Bilden i skolmiljö är från Brinkskolan i Täby som stod färdig 2015, ritad av LINK arkitektur. Mer att läsa om skapandet av Brinkskolan finns hos Forum Bygga Skola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på gröna nyheter