Konstgjord julgran för en barr- och insektsfri jul

Allt fler väljer plastgran till jul, både för att slippa vattna, undvika småkryp samt allergier.

 

Att plastgranen blir mer och mer populär för varje år som går är ingen direkt nyhet, och trenden ser ut att fortsätta. Från dåtidens dåliga plastgranar har utvecklingen gått till exklusiva och naturtrogna granar med grenar och barr som mycket väl kan mäta upp till en äkta julgran.

Det finns många fördelar med konstgranar; de barrar inte, de behöver inte vattnas och är ett fantastiskt alternativ för allergiker.

Visste du förresten att du riskerar runt 10 000 medföljande kryp när julgran kommer in i värmen. Främst är det insekter som spindlar och kvalster som liftar med barrträdet. Djuren gömmer sig i julgranen för att övervintra  och många av krypen är så små att de är näst intill omöjliga att se med blotta ögat. Men, krypen är faktiskt ofarliga och de flesta klarar inte av den torra varma luften inomhus och dör inom några dagar. Läs mer i intervjun som Sköna Hem gjort med Charlotte Jonsson, biolog och insektsexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg.

En som verkligen vet vad som är trendigt kring jul är Trendstefan som vi tidigare intervjuat. I hans senaste trendspaning ser han att fler och fler varumärken som exempelvis Georg Jensen och prestigefyllda Hermès lanserar vackra juldekorationer. Läs hela inlägget här.

Julgranen blev vanlig i svenska hem först på 1800-talet och trots att vi anser julgranen vara bland det mest svenska som finns i våra hem är tradition importerad från Tyskland och Schweiz.

Se vårt utbud av konstgjorda granar och julblommor här.

 

 

Prenumerera på gröna nyheter