Trendspaning med Trendstefan

Under början av september gick en av de största mässorna av stapeln för de som jobbar inom livsstil, inredningsdesign och designindustri, Maison & Objet. Med över 3 000 märken och 90 000 inköpare så fanns det såklart trender som kommer att influera våra hem det kommande året. Vi har pratat med Stefan Nilsson, mer känd som Trendstefan för att ta tempen på de senaste trenderna.

Hallå där Stefan, vilken trend kommer vi att få se mer av?

– Jag har nyligen besökt Maison & Objet i Paris. Som väntat så exploderar fortsatt den skandinaviska stilen. Det är avskalat, ärligt och fokus på hygge. Man kan absolut se inslag av rött i allt beige men framför allt ser vi mer av grönt och lila. De stora palmbladen är fortfarande kvar.

Vilken är den mest otippade trend du tror vi kommer att få se?
– För mig finns det en pyrande trend som har med Elvis Presley och 60-talet att göra. Mer intensiv färg och mycket naivt.

Vilken är din relation till konstgjorda växter?
– Konstgjorda växter gör det möjligt att kunna busa med färg och form mer. Det uppskattar jag.

Vad har du själv för favorit bland blommor och växter?
– Jag gillar trenden som råder just nu – stort, fult och personligt. Med fult menar jag att det ska vara ett träd där en gren kanske tappat blad eller bara växer konstigt.

Vad är ditt bästa ”lifehack” med konstgjorda blommor och växter?
– Jag ääääääääääääälskar småvaser. De står lite överallt med en ensam blomma i. Inte en plastig gerbera men kanske en margrite.

Julen kryper närmare och för våra kunder som väljer ett barrfritt alternativ till julgran, vilket är pyntet att satsa på?
– Julen blir verkligen bara viktigare och viktigare. Det är en helt separat intervju. Men jag hade satsat på följande fyra kulor som får representera de fyra stora trenderna för i år:

  1. en kula med text (t.ex. ”you had me at ho ho ho”)
  2. ett kulset med snygga, trendiga färger (rosa, matt grått och kanske purpur)
  3. en halmgrej
  4. en kula eller ett hänge som kommer från en kasserad gammal kristallkrona.

Vi ser att många trender börjar i restauranger och hotell innan de kommer in i våra privata hem, exempelvis den gröna marmorskivan, plyschklädda stolar, petrolfärgen, stora konstgjorda träd etc. vad är nästa trend som flyttar in?
– Det vi ser på hotell just nu är fokus på detaljer. Handtagen är superviktiga. Lampknappen, knoppen du hänger jackan på. Allt ligger i de små detaljerna nu.

 

 

Stor tack Stefan för att du tog dig tid att svara på våra frågor. För er som vill läsa mer om just jultrender har Stefan skrivit en trendspaning om just det på denna länk.

Prenumerera på gröna nyheter