Växtväggar som väggbeklädnad

Det finns idag inga begränsningar för väggbeklädnader. Vi använder många olika material, allt från trä, textil, metallraster och akustikdämpande material istället för enbart färg. Växtväggar som väggbeklädnad fyller flera funktioner då de är dekorativa, akustikdämpande och samtidigt blir en utsmyckning i rummet.

En konstgjord växtvägg kan både vara en del av inredningen eller som en del av väggen, allt beror på hur arkitekten väljer att placera den. Ska den täcka stora eller små ytor, eller ska den vara tillsammans med andra materia – bara fantasin sätter gränser.

En trend som var återkommande på Stockholms möbelmässa i februari var akustikdämpande element. Fler och fler företag tar upp detta i sitt sortiment. Och även att konstgjorda växtväggar inte är en ljudabsorbent så är det ett alternativ för att för att få lite mer liv och struktur i miljöer.

Kontorstrender och nya möjligheter

Egna arbetsrum ersätts med kontorslandskap och då ställer det allt högre krav på miljön så att alla kan hitta sin arbetsro. De gemensamma ytorna för 10 år sedan bestod oftast av lunch-, konferens- och mötesrum utan vidare finess. Idag ersätts dessa traditionella rum med mer kreativa rum där olika väggbeklädnader kan vara växtväggar, textilier eller olika tapeter.

Så i vilka ytterligare miljöer passar konstgjorda växtväggar, ja egentligen alla skulle vi säga. Idealiskt är bl.a. rum med hög takhöjd eller trånga utrymmen där det är svårt med underhåll för levande växtväggar. Även mörkare utrymmen såsom korridorer som annars kräver växtbelysning.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på gröna nyheter